12 причини хората да не забогатяват

Според  Уолъс Уотърс и популярната му книга “Науката да станеш богат” („The Science of Getting Rich“):

„Съществува  наука за това, как да станете богат и тя е толкова точна наука, колкото алгебрата или аритметиката. Има определени закони, които управляват процеса на придобиване на богатство. Всеки човек, който ги е изучил и се подчинява на тези закони, ще забогатее с математическа сигурност. „

Това наистина е вярно. Тези, които притежават богатство знаят, че то се придобива чрез прилагането на прости правила и принципи. Онези пък, които не го притежават и не са наясно със съществуването на тези правила приемат, че богатството е резултат от чист късмет.

Антъни Робинс е един от най-популярните ментори в света. Той е консултирал спортни звезди, държавни глави, хора от списъка на „Fortune 500“ и много други. В програмата си “Стигни ръба” („Get the Edge“), той изброява 12 характерни причини, поради които хората не забогатяват.

12 причини хората да не забогатяват

1. Никога така и не дефинират ясно за себе си какво означава богатството за тях.

Ключовата дума тук е думата „ясно“. Можете ли да си представите колко трудно би било да се произведе кола или самолет, без първо да завършите чертежите и ескизите? Трябва да познавате целта си, преди да започнете да я преследвате.

2. Богатството за тях е движеща се мишена, вместо да бъде фиксирана (това се дължи на причините, описани в точка 1).

Избирайки цел, постарайте се да я фиксирате. Не я променяйте, докато не я достигнете. Започнете с първата стъпка. Когато я изпълните, изберете си посока за следващата стъпка, поставете си следващата цел.

3. Хората формулират целите си, така че те изглеждат недостижими.

Можете да постигнете само това, в което вярвате. Нито повече, нито по-малко! Затова поставете си цели, които ви карат да продължите напред и да прогресирате, но не толкова високи, че сами да не вярвате в тяхното постигане. Направете най-голямата крачка, на която сте способни. А после направатете следващата най-голяма крачка, на която сте способни. Така ще можете да засилите увереността в себе си.

4. Те никога не започват.

Съгласен съм, това е очевидно. Ако само мислите за нещо, то ще си остане на нивото на мислите ви. Трябва да действате! Стартирайте отнякъде, независимо откъде! Веднага щом започнете, ще получите обратна връзка, която ще ви помогне да планирате по-добре стратегията си. Самолетът първо трябва да излети, а след започва да коригира курса си към желаната дестинация. Трябва да започнете, от където и да е, каквото и да е, няма значение, просто започнете! Екшън!

Хората никога не превръщат целта си в свое задължение.

5. Хората никога не превръщат целта си в свое задължение.

Нека обясня какво означава това. Нужно е да насочите всичките си намерения и силата на волята си в един единствен поток, който е насочен към вашата цел. Тогава препятствията изглеждат като предизвикателства, които са по силите ви да преодолеете. А препятствия ще има, така че ги очаквайте. Но също така очаквайте, че по един или друг начин ще се справите с тях успешно.

Използвайте препятствията за да развиете силата на характера и уменията си, не ги избягайте. Намерете начин да се справите с тях! Намерете го! Винаги има начин! Ако емоциите ви действат срещу вашето желание, осъзнайте ги, изучете емоциите си, осъзнайте себе си, и независимо от всичко продължете напред. Направете целта си свой ангажимент и неминуемо ще успеете. Гарантирано. Без значение колко усилия ще трябва да положите, в крайна сметка вие ще получите точно това, към което се стремите.

6. Те нямат реалистичен план.

Ако желаете да постигнете нещо, разберете как го е направил някой преди вас. Поучете се от неговия опит. Моделирайте го. Подражавайте му. 

Създайте си реалистичен план, но същевременно не забравяйте за собствената си интуиция. Тя може да е ваш много мощен съюзник, щом се научите да я слушате и следвате.

7. Ако имат план, те не го следват.

Е, ако вие не следвате плана си, тогава кой ще го следва?!

8. Те възлагат отговорността на другите („експертите“), вместо сами да я поемат.

По този начин обаче, хората няма да се поучат от грешките си. Ако се провалят, те не могат да осъзнаят причините за това, и продължат без да са се коригирали. Да потърсите добър съвет е винаги е чудесна идея, но същевременно гледайте по възможност да свършите колкото се може повече работата самостоятелно. Най-малкото трябва да разберете същността на процесите, преди да делегирате съответните задачи за изпълнение на някого.

9. Хората се отказват, когато са изправени пред предизвикателства.

Устойчивостта на предизвикателствата е това, което прави хората богати, не малодушието. Огледайте се, предизвикателствата са навсякъде, затова трябва да свикнете с тях. Можете да стигнете до мястото, където искате да отидете, само ако сте готови да посрещнете трудностите по пътя си. Помнете, че всички предизвикателства крият добри възможности, на които някой ден ще се наслаждавате от позицията на времето.

Те не успяват да се отнасят към живота си като към бизнес

10. Те не успяват  да се отнасят към живота си като към бизнес.

Те не си правят труда да се уверят, че печелят година след година. Вземете софтуерен продукт като Microsoft Money или друг подобен. Следете зорко бюджета и паричните потоци както в бизнеса, така и в личния си живот. Ако не си водите записки, няма да знаете в кой случай губите пари и в кой печелите, докато не стане твърде късно.

11. Те позволяват мнението на други хора да влияят неоснователно върху техните решения.

Винаги ще има хора, които няма да вярват във вас или хора, изразяващи песимистични възгледи и нагласи, опитващи се да ви объркат, саботират и т.н. Понякога сред тези хора ще бъдат най-близките ви приятели и семейството ви. И вие не можете да промените това – те имат право на собствено мнение.  И отстояват позициите си. Това е нормално. Оставете ги да изразяват свободно мислите си, не ги обвинявайте за това, но не се чувствайте задължени да приемете съветите им и да следвате техния мироглед. Вие тръгнете по своя собствен път.

12. Те не получават качествено менторство.

Може би, най-важното! Менторството предствалява процес, при който ви направлява човек, постигнал голям успех във вашата област. Намерете си ментор! Образователната система слабо ни подготвя за реалния живот, затова не си мислете, че само защото сте завършили университет, вече сте достатъчно обиграни. Едва ли е така. Трябва да продължите да се самоусъвършенствате. Най-успешните хора постоянно посещават семинари, четат книги, присъединяват се към избрани групи и клубове, ползват съответните консултанти, и дори наемат високоплатени експерти за да гарантират успеха си.

 

Заключение:

Замислете се, с колко от горните причини бихте могли да се идентифицирате?

Възможно ли е несъзнателно да следвате пътя, който никога няма да доведе до богатството?

 

Допълнение лично от мен:

Последните точки от списъка на Антъни Робинс, бих нарекъл най-важните. Ако или когато в живота ви се появи човек, притежаващ търсените от вас качества, знания, умения и т.н., и този човек изяви готовност да ви помогне, не се колебайте. Действайте. Със сигурност ще постигнете успех, ако проявите силно желание и постоянство.

Отрицателното влияние отвън е един от най-разрушителните фактори за успеха. Преди години прекалено много се вслушвах в мнението на другите. Мислех си: „Ако идеята ми наистина си струва, тогава всички ще я подкрепят!“ Както обаче разбирах, това далеч не е истина, и естествено причините са много. Някои хора не вярват във възможността за изпълнение или потенциала на нашия план, други просто не ги интересува (затова смятат, че не си струва), трети са против нашия успех (има такива хора), четвърти са ограничени и не го разбират, пети са непоправими песимисти и т.н. Затова придобиването на собствена дълбока увереност, че целта ви е необходима и желана от вас е силата, която трябва да ви движи напред.

Желая ви успех в преодоляването на някои тези 12 грешки по пътя към забогатяването! Надявам се съветите на Тони Робинс да ви помогнат и мотивират.

Recent Posts
covid-19 coaching коучинг съвети коронавирус coronavirusза любовта, вярата и секса по наполеон хил